153.

The British Pavilion has fallen; Phyllida Barlow’s Folly collapsed obliterating the east wall of the piano nobile. The dome and remaining walls fell days later. The ruins were raided by night, brick and stone carried across the water to building sites in Mestre. Only the fractured plinth, myriad spolia and some Barlow detritus remain. Children ride bicycles, kick footballs and dance amongst the stones. Tourists take selfies and apéritif by the ruins. The site has become a freespace, a forum for the exchange of ideas.

Year 2017
Location Venice
Programme British Pavilion Exhibition
Client British Council

153. The British Pavilion in Ruins

153. The British Pavilion in Ruins


Venice Biennale 2018


152.

Extension, reconfiguration and conservation of a Victorian Church to support a range of cultural and community events in addition to its religious role.

Interventions inside and out are types of screen; masonry and timber. Arches frame arches and red brick compliments green leaf. A baldachin-like entrance pavillion welcomes vistors from all directions. A roof terrace addresses the flora and fauna of the ancient Epping Forest. Spaces for education, music ,and reflection are created, and the community of the church is expanded and enriched.

Year 2017
Location Waltham Forest
Programme Church & Community
Client Church of St Peter-in-the-Forest
Budget £830k
Status Invited Competition – Runner-up

152. St-Peters-in-Forest

152. St-Peters-in-Forest
Extension, conversion, and restoration of church

149.

A project to transform the ground floor of a Windsor and Newton factory into fourteen art studios and a gallery space on behalf of arts charity ACAVA, the local council, and the Greater London Authority.

Along a popular pedestrian route to the local school a new front of brick piers infilled with glazing and sheltered by metal canopies makes a public gesture with a paved mat welcoming visitors to the central gallery. The internal layout of the building is pragmatic, maximising natural light and studio area. Within the deep plan a series of modest but distinctive volumes and lined doorways made in layers of smooth and textured materials articulated by bold planes of colour and shadows in low relief demarcate communal areas.

Year 2017
Location Wealdstone
Programme Gallery & Artist’s Studios
Client London Borough of Harrow
Budget £350k
Status Complete

149. Whitefriars Studios

149. Whitefriars Studios


Studios & exhibition space


147.

A project to extend a Victorian house with an additional floor providing a master bedroom and bathroom. Colour is used to dramatise a sequence of spaces around the stair. The use of mirrors extends and reorientates views and maximises the available natural light.

Year 2017
Location London
Programme Residential

147. Roof Room


Refurbishment and extension


147. Roof Room

150.

A design for a pair of conjoined dwellings inspired by the architecture of Alexander ‘Greek’ Thomson (1817-75).

In Thomson’s work we see a search for idealised classical form – a play of solid and void, and light and shadow. His windows are made as screens behind trabeated stonework creating deep-thresholds mediating between the private interior of the dwelling and the urban figure of the building in the city.

The proposed building is situated on the site as a ‘villa in the landscape’. Internally the two dwellings interlock around a family of archetypal figures: winding stair, bay window, fireplace, column. The first floor drawing room is the destination for a ‘promenade architecturale’ that begins in the city.

Year 2017
Location Glasgow
Programme House for Two Families
Client The Alexander Thomson Society
Status Competition Entry

150. Double Villa

150. Double Villa
Two houses, Glasgow

145.

A competition winning design for a new public space for a Sussex town, whose historic public realm is currently dominated by road traffic.

The New Yard, located at a key gateway to the town, and the threshold between suburban development and the historic centre, is a place for events and a welcome to visitors. The project will transform the corner of an existing carpark into a public square. A new south facing cafe will be created in an adjacent building.

A row of pollarded lime trees will define one side of the square, opposite a ‘shopfront for Petworth’ – a new facade screening the public conveniences. This piece of civic infrastructure provides a backdrop for film or theatrical performances as well as presenting information about local events in a display cabinet and on a ‘digital frieze’.

Year 2016 –
Location Petworth, Sussex
Programme Public Realm Urban Design
Client Petworth Vision CIC
Status 1st Prize Competition

145. Petworth New Yard

145. Petworth New Yard
New public space,
Sussex

130.

This former belt fectory houses several media and digital companies in open plan layout. Through the insertion of a single architectural element, strong visual and spatial definition to the client’s territory is defined. The plan of the meeting room has a similarity to that of the iconic Leeds Corn Exchange, all be
it at a vastly different scale.

Constructed from softwood, OSB and polycarbonate, a thick coat of whitish paint serves to monumentalise the form, The deep walls give a strong sense of solidity and enclosure.

A series of windows can be opened
on to the informal work spaces that are held between the curved form of the meeting room and the brick walls of the factory. These spaces have something of an urban character, like small market squares clustered around civic or religious buildings.

Year 2015
Location Leeds
Programme Commercial
Area 55sqm
Status Built
Photography Pricegore

130. Oval Office

130. Oval Office
Office for branding consultant

119.

A project to reconfigure and extend an upper floor flat. A pair of extensions – a second floor kitchen with balcony, and a third floor dormer window – maximise the southern aspect and make a formal relationship with the neighbouring pocket park. Because, unusually, the back of the building is visible from the public realm, both elements are articulated to give them a civic character when viewed from the park.

Internal modifications create a bright and generous stair hall, a place of play and sociability as well as utility.  Faced with a tight budget, conventional materials and construction techniques are enhanced with a distinct palette of paint finishes.

Year 2015
Location Peckham, London
Programme Residential
Status Built

119. Park View

119. Park View


Extension and refurbishment


112.

Primary was set up in a disused school, and provides studios for over thirty artists. We were commissioned to prepare initial studies for the conversion of the school halls to exhibition and event spaces. Following successful funding
bids a sequence of modifications have been completed and the building has been opened to the public with an eclectic programme of arts and community events.

We have also been involved in specific aspects of the public programme, with our ‘Paravent Crates’ designed as an interactive framing device for a series
of events and exhibitions.

Year 2014
Location Nottingham
Programme Arts
Client Primary
Area 200sqm

112. Primary

112. Primary
Art & event spaces, Nottingham

127.

A project to replace an existing conservatory with a room for dining and entertaining.  A freestanding white concrete arch is cast in-situ a metre away from the original brick building. A timber roof wraps and connects the arched room to the existing spaces of the house, and features a number of rooflights. The profile of the arch is given prominence from the interior through the external face fixing of timber framed glazing .

Year 2017
Location Hackney
Programme Residential

127. Breakfast Room

127. Breakfast Room


House extension


122.

Sphinx like, the museum sits on the harbour edge addressing the city, the sea, and the world beyond. It’s varied axes reflect the geometry of the 19th century city as it responds to the limits
of topography and coastline.

At ground floor the urban grid is expressed in a collection of orthogonally organised rooms including the hundred meter salon and the circular court. The upper floors of the building take on an informal character as they address the rising greenery of Tahitornin Vuori Park. A glazed promenade gives on to timber lined galleries of shifting plan geometry and a terraced landscape for events
and the display of large artworks.

Year 2014
Location Helsinki, Finland
Programme Gallery
Client Guggenheim Foundation
Area 12,100sqm
Budget €130m
Status Competition

122. Guggenheim Helsinki

122. Guggenheim Helsinki


Art museum, Finland


104.

A two bedroom house installed inside the shell of a Victorian warehouse to provide accommodation for an artist’s family. The rest of the warehouse remains as the artist’s studio which, overlooked and animated by the facade of the house, attains the character of a small piazza or garden.

In the future, the artist is expected to move to a separate studio building, allowing the double height volume to be used as a living room, with the current living space becoming a more generous kitchen and dining room.

Year 2012
Location London
Programme House & Studio
Status Built
Photography Ioana Marinescu

104. House for a Painter

104. House for a Painter


Studio and residence


114.

Sessay is situated on the low-lying ground of the Vale of Mowbray. A group of civic buildings designed by William Butterfield mark the southern end of
the linear village laid out along the road. This project to make a collection of new civic buildings draws on the agglomarative nature of  the Butterfield buildings, and provides a village hall, and clubhouses for cricket and bowls, arranged around a new village square

The proposed buildings are a collection of steel framed sheds and shelters, the intention being to gently tailor standard portal frame barn construction. Painted in varying shades of red. A fine balance is sought between a formal, civic composition and the gentle misalignments and collisions that are characteristic of the village’s vernacular buildings.

Year 2014
Location Sessay, Yorkshire
Programme Village Hall & Sports Pavilions
Client Sessay Parish council
Area 750sqm
Budget £1.5m
Status Competition

114. Sessay Civic

114. Sessay Civic


Village hall & sports club


101.

A series of interventions to improve the fabric, layout and external spaces of this Victorian terrace accommodating studios and upper floor apartments for two artists. The alterations improve access and daylighting to the studios and provides a new communal kitchen extension around a courtyard garden.

 

The project is conceived as a pair of complementary interventions each comprising a staircase, a glazed screen, and a tree. To the front, the screen forms a new shopfront behind a brick tree pit and stair to the basement studio. To the rear, a glazed screen forms a facade for the kitchen extension and a concrete stair connects the two levels of the courtyard, where a large tree is retained in close proximity to the new building.

Year 2014
Location Hackney
Programme Studios and residence
Client Private
Status Built
Photography Ioana Marinescu

101. Cecilia Road Studios

101. Cecilia Road Studios


Conversion of shop units to art studios